Jak serwować gościom wino?

Wino jest nieodłącznym elementem przyjęć rodzinnych. Serwowanie wina powinno odbywać się zgodnie z etykietą. Przede wszystkim gatunek wina musi być dostosowany do rodzaju potrawy. Gospodarze muszą również zadbać o to, żeby podawane wino miało odpowiednią temperaturę.

Ponadto warto pamiętać, że każdy rodzaj wina trzeba serwować w innym typie kieliszka. Wino można serwować jeszcze przed zaproponowaniem głównego posiłku. Wino może doskonale pobudzać apetyt. W tym celu najlepiej podać wermuty lub wina gorzkie.

W jakiej kolejności należy serwować wina? W pierwszej kolejności warto serwować wina białe, a dopiero po nich wina czerwone. Jeśli dysponujemy winami o różnych rocznikach, najpierw serwujemy te młodsze, a po ich spożyciu możemy podać starsze rocznikowo wino. W przypadku różnych smaków wina pamiętajmy o tym, żeby początkowo podać wina wytrawne, a po nich słodkie. Otwarciem wina powinien zająć się gospodarz.

Przed rozlaniem ich do kieliszków gospodarz powinien powąchać i skosztować nieco trunku. Dzięki temu może z łatwością wykryć wszelkie nieprawidłowości smakowe. Kieliszki do wina muszą być bezbarwne tak, aby goście mogli ocenić typ trunku. Zaleca się, aby kieliszki napełnić do jednej trzeciej objętości.

Jednak jeśli wino popijane jest podczas posiłku, wówczas może sięgać dwóch trzecich objętości kieliszka. W przypadku chęci zmiany rodzaju wina, gospodarz obowiązkowo powinien przepłukać i osuszyć kieliszek. Alternatywnym rozwiązaniem jest wymiana kieliszków.