Jak spożywać potrawy?

Każdą potrawę należy spożywać w określony sposób przy użyciu konkretnych elementów zastawy stołowej. Dla niektórych jest to spory dylemat, ponieważ nie zawsze wiadomo, jakich sztućców użyć do danej potrawy. To jednak jest zadanie dla gospodarza, który z wyprzedzeniem powinien odpowiednio nakryć stół. Jedząc zupę warto zwrócić uwagę na to, aby łyżka skierowana była przodem do ust. Niektórzy trzymają łyżkę bokiem do ust, jednak taka forma jest niepoprawna. Największy problem dotyczy jednak małej zawartości zupy na talerzu.

Jeśli jej jedzenie sprawia trudności, wówczas najlepiej zaprzestać dalszego jedzenia posiłku. Dużym nietaktem jest chuchanie na gorącą potrawę w celu jej ostudzenia. Specjaliści uważają, że dużo lepszym rozwiązaniem jest odczekanie do czasu aż potrawa będzie nadawała się do jedzenia. Jeżeli danie składa się z mięsa mielonego czy jarzyn, należy użyć wyłącznie widelca. Nóż przyda się dopiero wówczas, gdy trzeba przekroić twardszą część potrawy. Warto pamiętać również o tym, aby trzymać nóż w prawej ręce.

W przypadku gdy daniem głównym jest ryba, trzeba użyć specjalnych sztućców. Do ryby przeznaczony jest specjalny widelczyk z trzema ząbkami oraz ostry nóż. Alternatywnym rozwiązaniem jest jedzenie ryby za pomocą dwóch widelców. Nakładając posiłek należy wybierać najbliższy kawałek. Bardzo nietaktowne jest przebieranie spośród różnych porcji. Niedopuszczalne jest również czyszczenie talerza za pomocą chleba.

Lepiej pozostawić talerz nieco brudniejszym niż zdecydować się na taki krok.