Rodzaje kanapek fast food

Każda restauracja typu fast food posiada w swej ofercie niepowtarzalne kanapki, charakteryzujące się określoną recepturą. Burgery zazwyczaj robione są z bułki, kotleta (wołowego, drobiowego lub fileta rybnego), cebuli, pomidora, ogórków konserwowych, sałaty, sera, majonezu oraz keczupu. W barach szybkiej obsługi najczęściej można zamówić klasyczne hamburgery, czyli bułkę z wołowiną i innymi dodatkami. Znaną kanapką jest także cheeseburger – hamburger z dodatkiem sera.

Twórcą pierwszej kanapki cheeseburger był Lionel Stenberg, który w 1924 roku dorzucił na rozgrzanego na grillu hamburgera plasterek żółtego sera. Częstą propozycją w barach szybkiej obsługi jest także fishburger, czyli bułka z filetem rybnym. W fastfoodowych kanapkach można jednak odnaleźć dużo więcej propozycji, przygotowywanych według własnych przepisów. Bułki posiadają także swoje własne, niepowtarzalne nazwy, jak na przykład Big Mac, dostępny w restauracjach sieci McDonald’s.

W bułkach, serwowanych w barach szybkiej obsługi, znajdują się także składniki, takie jak bekon, placki serowe czy smażona cebulka. Jedzenie najlepiej samakuje w doborowym dotwarzystwie dlatego polecamy restauracja event warszawa.