Warto jeść kukurydzę!

Co zjeść, aby odczuwać poczucie sytości, dostarczyć do organizmu odpowiednie, niezbędne substancje, a przy okazji nie przytyć? Jednym z produktów, który nie tylko nie zaszkodzi w procesie odchudzania, ale wręcz okaże się bardzo pomocny, jest kukurydza. Uważa się, że była ona uprawiana już 5 tysięcy lat temu, a Europejczycy poznali to warzywo dzięki dalekim wyprawom Krzysztofa Kolumba.

Natomiast w Polsce kukurydza pojawiła się dopiero pod koniec osiemnastego wieku. Dlaczego warto ją jeść? Przede wszystkim kukurydza jest bogata w witaminy z najróżniejszych grup – od witamin z grupy B, przez witaminę K, A, E i D.

Dietetycy podkreślają, że ziarna kukurydzy sprawiają poczucie sytości, ale nie tuczą, dlatego są często polecane osobom dbającym o swoją figurę oraz odpowiednią wagę. W jaki sposób wykorzystać kukurydzę w kuchni? Można ugotować jej kolbę na parze i podać w towarzystwie masła czy soli jako przekąskę.

Doskonale sprawdzi się też jako jeden ze składników rozmaitych sałatek.